language/sprache:          
.. cautã pe site:    

.. bun venit în România  


Acasã ..
Fotografii ..
Servicii ..
Localizare ..
Preturi ..
Contact ..
Turism .. (atractii) ..

.. colectia de icoane pe sticlã din Sibiel

 
.. muzeul civilizatiei populare Astra

     .. acces auto: venind pe DN1 dinspre Sibiu spre Alba Iulia, în dreptul statiei de benzinã cotiti stânga în directia Sãliste, continuati cca. 1 km si, de la podul peste râul Sãlistii, la sensul giratoriu, cotiti la stânga în directia Sibiel si continuati cca. 900 m pe drumul asfaltat; pensiunea noastra este penultima casa pe partea dreaptã.

.. harta judetului Sibiu:

.. lupã (+) ..
(hartã)
.. pentru navigare pe hartã puteti folosi lupa din stînga imaginii: faceti click pe lupã pentru a o prelua, iar pentru a o dezactiva trebuie sã o puneti la loc ...

din istoria localitãtii Sãliste:
 
      Urme ale locuirii acestor meleaguri au fost gãsite încã din preistorie, si anume din paleolitic. La Sãliste au fost gãsite numeroase vestigii arhelogice datând încã dinaintea imperiului roman. Desi a suferit influente romane, zona se deosebeste de oricare alta prin aceea cã a pãstrat specificul portului, în Sãliste elementele portului pãstrând 90% din portul dacilor de altãdatã.
      Izvoarele istorice scrise dateazã odatã cu atestarea existentei Cnezatului Marginei, fixat pe cetatea Sibiel si continuã cu Scaunul Sãlistii, se confundã cu Tara Amlasului, devenitã Plasa Sãliste. Continuitatea în aceastã zonã a fost neîntreruptã. Prima atestare documentarã a localitãtii dateazã din 1354, cu denumirea de Nogfalu, în ungureste, sau Grossdorf, în nemteste, Magna Villa, în latinã, ceea ce înseamnã Localitate Mare, fapt ce vorbeste despre dimensiunea si activitatea existente aici. Mai târziu, în 1383 în documente figureazã denumirea Magna Villa Valachiealis, în traducere Marele sat al Romanilor.
      Evul Mediu si Epoca Modernã au reprezentat perioade in care salistenii au avut de luptat pentru apãrarea drepturilor nationale. Sãlistea a fãcut parte din satele ce apartineau cetãtii Salgo (1322), iar mai tarziu din Ducatul Amlasului, stãpânit, de la Vlaicu Vodã si Mircea cel Bãtrân, de domnii Tãrii Românesti. Dupã 1485 si pânã în 1876, a devenit componentã a celor sapte judete ale Universitãtii sãsesti si obligatã la numeroase dãri si obligatii feudale. Faptul a declansat miscãri sociale ample, conduse de tãranii din zonã. Cea condusã de Oprea Miclãus si de preotul Moise Mãcenic din Sibiel, a rãmas în analele istoriei si ale bisericii, prin canonizarea lor ca sfinti la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Militantii au ajuns pânã la împãrãteasa Maria Tereza în sustinerea cauzei lor. Atât ei, cãt si preotul Ioan din Gales, care s-a alaturat cauzei lor, si-au sfârsit zilele în închisoare, la Viena. Începuturile feudale din aceastã zonã au condus la numeroase conflicte si revolte împotriva patriciatului sãsesc din Sibiu, ce exercita presiuni asupra locuitorilor români din scaunul Sãliste.
      Sãliste a fost mai târziu unul dintre centrele rezistentei românilor ortodocsi fatã de Unirea cu Roma, initiatã de habsburgi în 1700.
      Revolutia de la 1848 - 1849, Miscarea Memorandistã precum si toate manifestãrile nationale ce au condus la Unirea Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918 i-au gãsit pe sãlisteni implicati în cursul evenimentelor. Ca reprezentant principal al sãlistenilor participanti la revolutie l-au avut pe Dionisie Romano, om de culturã si episcop de Buzãu, care a rãmas ca o figurã proeminentã în istoria culturii romane, prin scolile înfiintate si prin lucrãrile scrise. În secolele XVIII - XIX, Sãliste devine un important centru mestesugãresc, comercial si cultural al Mãrginimii..

Repere în timp pe scurt:
1774 - Rãscoala tãrãnimii împotriva municipalitãtii sãsesti din Sãliste;
1877-1878 - Participarea sãlistenilor la Rãzboiul pentru independentã;
1892 - Participarea sãlistenilor la memorandum;
1907 - Marea rãscoalã tãrãneascã;
2003 - Sãliste devine oras;

.. Legãturi ..


(legãturi utile):
 
evaluare vacantã ...
site oficial Sibiu ...
turism-alpin ...
informatii CFR ...
orasul Sãliste ...
harta muntilor Cindrel ...
Sibiu, plan de zbor ...
agrement sportiv ...
România, info general ...

 


..faceti cunostintã cu portul traditional din Sãliste

..intrã în lumea folclorului din regiune împreunã cu Viorica Flintasu.
        
..gustati din mâncarea tãrãneascã